Za zdravlje

Vaših očiju

Usluge

Radi lakšeg pregleda omogućili smo Vam vizuelno pregledan opis usluga dostupnih na našoj klinici. Dovoljno je samo da klikom sa lijeve strane odaberete odgovarajuću uslugu za koju ste zainteresirani, nakon čega će Vam se na desnoj strani prikazati odgovarajući opis.

OFTALMOLOŠKI PREGLED

Od pet čula koje posjedujemo, naše oči su one koje nam pokazuju ljepote svijeta, povezuju nas u život, daju nam 85% našeg znanja i sposobnosti i najsloženiji su i najvažniji organ nakon mozga. Od rođenja do smrti, postoje mnoge bolesti, uzroci i stanja koje mogu ugroziti naše oči.

Tu spadaju starenje, genetska preddispozicija, sistemske autoimmune bolesti I još mnogi drugi faktori.  Za zdrav i sretan život nepohodno imati redovno oftalmosloke preglede koji će rezultirati otkrivanjem poremećaja u ranim fazama. Rana dijagnoza je preduslov za uspješan tretman kod svih očnih bolesti. Stručnjaci preporučuju da djeca imaju oftalmološki pregled u prvoj, trećoj i petoj godini života, dok odrasli jednom godišnje za identifikaciju mogućih rizika, čak i ako nemaju pritužbi u smetnjama vida.

INFO

Koristi od pregleda

Sveobuhvatni oftalmološki pregled može pomoći u dijagnosticiranju mnogih po život opasnih bolesti kao što su dijabetes, tumori mozga, AIDS i mnoge druge.

Dječija oftalmologija

Mnogi oftalmološki poremećaji se javljaju u najranijem dobu života. Najuspješniji rezultati liječenja se postižu onda kada se uspostavi dijagnoza vrlo rano i započne pravi tretman. Prvi oftalmološki pregled treba uraditi još u prvoj godini života, zatim prije polaska u školu i kasnije u toku školovanja.

Ambliopija je funkcionalno smanjenje oštrine vida oka koje je posljedica nekorištenja oba oka tijekom razvoja vida. Ako se ambliopija ne otkrije i ne liječi prije 8. godine života, na zahvaćenom oku se može razviti sljepoća. Dijagnoza počiva na otkrivanju razlike u oštrini vida između očiju. Liječenje ovisi o uzroku.

Slabovidnost pogađa oko 2 do 3% djece i gotovo uvijek se razvija prije 2. god. života. Mozak mora istodobno primati jasnu sliku iz oba oka. Ambliopija se razvija ako postoji trajno ometanje stvaranja slike koja dolazi iz jednog oka, ali ne i ometanje slike koja dolazi iz drugog oka. Vidni korteks potiskuje sliku iz zahvaćenog oka.Djeca se rijetko žale na jednostrani gubitak vida.

banner02

Vrlo mala djeca to ili ne primjećuju, ili nisu u stanju izraziti svijest o tome da na jedno oko vide slabije nego na drugo. Neka starija djeca se mogu izjasniti kako slabije vide na jedno oko ili mogu pokazivati slabiju percepciju dubine slike. Posljedično se javlja strabizam, te drugi mogu primijetiti promjenu položaja oka. Katarakta koja uzrokuje ometanje vidne osovine može proći nezapaženo, a treba je operisati odmah po rođenju.

Strabizam (razrokost ili heterotropija) je poremećaj položaja očiju, koji dovodi do otklona od normalne usklađenosti pokreta očiju (pokrete jednog oka drugo oko paralelno ne prati). Dijagnoza se postavlja klinički, uz promatranje svjetlosnog refleksa rožnice i pomoću testa prekrivanja. Liječi se ispravljanjem vida tako da se jedno oko prekrije povojem i korektivnim lećama, te poravnavanjem pomoću korektivnih leća i hirurškim zahvatom. Na osnovi smjera otklona, specifičnih stanja u kojima do otklona dolazi i toga je li otklon stalan ili povremen, opisano je nekoliko inačica strabizma. Za opis tih inačica potrebno je objasniti nekolicinu izraza. Prefiksi ezo– i egzo– se odnose na horizontalni otklon prema nosu (ezotropija = divergentan), odnosno sljepoočnici (egzotropija = divergentan). Prefiksi hiper– i hipo– se odnose na otklon prema gore, odnosno dolje (vertikalni strabizam). Očiti otkloni, koji se otkrivaju uz oba otvorena oka tako da je vid binokularan se nazivaju tropijom, a latentni otkloni, koji se otkrivaju samo kad je jedno oko pokriveno i vid monookularan, nazivaju se forija.

banner03

Terapija može biti trajna i povremena, može zahvaćati samo jedno ili oba oka. Otkloni koji su jednaki (amplituda ili stupanj otklona ostaju isti) u svim smjerovima pogleda nazivaju se konkomitantnima (neparalitički), dok se otkloni koji se razlikuju (amplitude ili stupanj otklona se mijenja) ovisno o smjeru pogleda nazivaju nekonkomitantnima (paralitički). Strabizam ne bi trebalo zanemariti s pretpostavkom da će ga dijete prerasti. Ako se strabizam i prateća slabovidnost ne liječe prije životne dobi od 4 do 6 god., može doći do trajnog gubitka vida.

Liječenje je usmjereno na ujednačavanje vida i potom usmjeravanje očiju. Kod djece sa slabovidnošću je potrebno pokrivanje ili oslabljivanje normalnog oka; poboljšanje vida omogućuje bolju prognozu za razvoj binokularnog vida i stabilnost ako se učini kirurški zahvat. Međutim, prekrivanje zdravog oka ne predstavlja liječenje strabizma. Ako je refrakcijska pogreška dovoljno znakovita da ometa stapanje slika, ponekad se rabe naočale ili kontaktne leće, osobito u djece s akomodativnom ezotropijom. Lokalna primjena tvari koja izaziva miozu, poput ekotiofat jodida od 0,125%, može olakšati akomodaciju u djece s akomodativnom ezotropijom. Ortoptičke očne vježbe mogu pomoći pri ispravljanju povremene egzotropije i insuficijencije stapanja slike.

Operacija se obično izvodi kad konzervativne metode nisu dale rezultata pri zadovoljavajućem usklađenju oba oka. Operacija se sastoji od postupaka olabavljivanja (recesije) i zatezanja (resekcije), najčešće na ravnim mišićima. Operacija se tipično izvodi ambulantno. Stope uspješnog usklađivanja obično prelaze 80%. Najčešće komplikacije su pretjerana ili preslaba korekcija te recidiv strabizma kasnije tijekom života. Rijetke komplikacije su infekcija, obilno krvarenje i gubitak vida.

Lasersko skidanje dioptrije

Laserska hirurgija oka je zahvat kod kojeg se laserom oblikuje tkivo rožnice (proziran dio oka koji se nalazi ispred šarenice i zjenice) i tako smanjuje dioptrija. Od dvije osnovne metode laserske operacije - PRK (Photorefractive keratectomy) i LASIK (Laser in situ keratomileusis) - trenutačno se u svijetu najviše primjenjuje LASIK metoda.

Lasik je hirurška procedura skidanja dioptrije laserom i sastoji se od kombinacije mikrohirurške procedure zasjecanja i odizanja površnog sloja rožnjače (flepa) mikrokeratomom i primjenu egzajmer lasera u dubljim dijelovima, a zatim ponovno vraćanje flepa. Prednost je brzo postignuta vidna oštrina, opseg visokih kratkovidosti do -10, dalekovidosti do +5 i astigmatizma do 4 dioptrije.

INFO

Prednosti LASIK metode

Studije su, naime, pokazale da su nakon LASIK operacije pacijenti zadovoljniji nego nakon PRK metode, jer je poslijeoperativna bol manja, oporavak vida brži, a dokazano je i da pacijenti češće postižu stopostotnu vidnu oštrinu i da su manje nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice.

 

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je laserski hirurški postupak koji se koristi za korekciju kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. PRK je tehnika površinske ablacije kod koje se, nakon što se ukloni epitel, površni zaštitni sloj rožnjače, laserski oblikuje prednja površina rožnjače. Koristi se i u korekciji velikog broja površnih promjena na rožnjači, zamućenja, ožiljci, ponavljajuće erozije sa otežanim zarastanjima.

Raspon dioptrija koje se mogu operirati LASIK metodom kreće se za kratkovidnost do -10.0, za dalekovidnost do +4.0, a za astigmatizam do -3.0 dioptrije. Zahvat je potpuno bezbolan i nakon skidanja dioptrije ne može se ista ponovo vratiti.

Katarakta (siva mrena)

Katarakta ili „siva mrena“ predstavlja zamućenje prirodnog sočiva i najcesci je uzrok smanjene vidne oštrine. Može se javiti u bilo kom starosnom dobu i biti uzrokovana raznim faktorima.

Tipovi katarakte:

  • Urođena (kongenitalna) katarakta kod male djece
  • Staračka (senilna) katarakta
  • Sekundarna katarakta- zamućenje sočiva uzrokovano drugim bolestima (glaukomom, diabetes mellitusom, upalom itd) ili zamućenje lezista sočiva ili zamućenja uzrokovana ožiljnim i upalnim membranama na vjestačkom intraokularnom sočivu nakon operacije katarkte
  • Traumatska katarakta nastala usljed mehaničke ozljede sočiva i držača sočiva
  • Radijaciona katarakta uzrokovana izlaganju raznim tipovima radijacije i UV zračenja.

Simptomi katarakte „sive mrene“:

  • Zamagljen vid
  • Oslabljene nijanse boja (blijeđe boje gledane s zamućenim sočivom)
  • Nejasnoća, blještavilo, rasipanje svjetlosti kada se gleda u pravcu lampi ili sijalice, dupliranje slike
  • Slaba vidna sposobnost noću
  • Česta potreba za mijenjanjem naočara

Tipovi operacije katarakte „sive mrene“:

Phacoemulsificatio ili jednostavno „fako“ je ultrazvučna operacija katarakte koja se izvodi kroz malu inciziju rožnjače (2.8-3.2 mm). Ultrazvučnom ili laserskom tehnikom uklanjaju se ostaci Vašeg prirodnog sočiva na način da se sočivo drobi i aspirira i u njegovo ležište ugradi se vjestačko intraokularno sočivo.

Intraokularno sočivo ostaje u oku trajno i ne zahtjeva nikakav poseban tretman niti održavanje.

sekundarna-katarakta-1

Određenoj grupi ljudi se tokom operacije katarakte ne može ugraditi intraokularno sočivo iz razloga uzrokovanih drugim bolestima oka ili komplikacijama tokom operacije. U tim slučajevima, preporučuje se pacijentima korištenje kontaktnih sočiva ili naočara s velikom dioptrijom . U određenim situacijama ukoliko su sačuvane i neoštećene strukture prednje očne komore, dužice i ležišta sočiva, može se naknadno ugraditi vještačko intraokularno sočivo u drugom aktu nakon izvjesnog vremena.

Glaukom

Glaukom je oboljenja oka karakterisano povišenjem očnog pritiska, udubljivanjem papile očnog živca i ispadima u vidnom polju. Glaukom može dovesti do oštećenja očnog živca ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne liječi adekvatnom terapijom. Oštećenje živca može dovesti do gubitka vidnog polja ili čak sljepila.

glaucoma_featured

Oko 1% populacije u svijetu boluje od ove bolesti. Glaukom može biti primarni, sekundarni i kongentalni ili urođeni. Primarni glaukom otvorenog kuta je najčešći oblik glaukoma. Dosta dugo ne izaziva nikakve poteškoće, no ako se otkrije na vrijeme, može se liječiti pomoću kapi za oči.

INFO

Akutni glaukom

Bolesniku sa akutnim glaukomom  potrebno  je hitno liječenje zbog toga što veoma brzo može dovesti do sljepila; i urođeni i sekundarni glaukom kao posljedica nekog drugog oboljenja oka. Ako kapi za oči nisu dovoljne u liječenju, potrebno je liječenje laserom ili kirurškim zahvatom.

Keratokonus

Keratokonus je stanje nepravilno oblikovane rožnice. Najčešće se javlja na oba oka. Uzrok nastanka keratokonus je nepoznat.

U ranom stadiju pacijenti s keratokonusom zapravo ni ne znaju za problem i loš vid rješavaju naočalama, ali kako bolest napreduje, korekcija naočalama ili mekanim kontaktnim lećama više nije moguća. Obično je vid na jednom oku izrazito lošiji i tada se u pravilu pacijenti obraćaju oftalmologu pa se postavlja dijagnoza keratokonusa.

INFO

Kako liječiti?

Progresija ove bolesti se zaustavlja metodom pod nazivom "Cross Linking", koju možete obaviti u našoj poliklinici.

 

DIJABETIČNA RETINOPATIJA I BOLESTI RETINE

Dijabetična retinopatija je glavni uzrok sljepoće i osobito je teška kod dijabetesa tipa 1. Stepen retinopatije je jako povezan s trajanjem dijabetesa i slabim nadzorom nad glukozom u krvi. Prvo se razvija neproliferativna retinopatija. Proliferativna retinopatija je teža i može dovesti do krvarenja u staklovinu i odljuštenja mrežnice. Važni su nadzor nad dijabetesom i krvnim tlakom; pažljivi nadzor nad razinom glukoze u krvi može odgoditi pojavu i usporiti napredovanje retinopatije. Neproliferativna dijabetična retinopatija se, kada se razvije klinički značajni makularni edem, žarišno liječi laserom. Kad se neproliferativna retinopatija pogorša, može se opsežnije primijeniti panretinalni laser.

Injiciranje kortikosteroida u staklovinu ili periokularno postaje sve popularnije kao metoda liječenja teškog makularnog edema, te može omogućiti bolji oporavak vida. Prognoza proliferativne retinopatije je lošija kod teške ishemije mrežnice, opsežne neovaskularizacije ili obilnog stvaranja preretinalnog vezivnog tkiva. Uz moguće iznimke krvarenja u staklovinu i odljuštenja mrežnice, izgubljeni se vid rijetko vraća a liječenje je osmišljeno kako bi se spriječio daljnji gubitak.

INFO

Terapije

U našoj klinici „Novi Vid“ koristimo Avastin, Lucentis, Eyleu i Ozurdex. Ovu terapiju primjenjujemo i kod senilne makularne degeneracije tj. kod starijih pacijenata kod kojih ta bolest zahvata sami centar vida.

 

Panretinalna laserska fotokoagulacija može umanjiti ili odstraniti proliferativnu retinopatiju i neovaskularizaciju te smanjiti opasnost od neovaskularnog glaukoma.

KOREKCIJA DIOPTRIJE FAKIČNIM SOČIVIMA

Ova korekcija je za pacijente koji imaju iznimno visoku dioptriju ili zbog neke druge kontraindikacije nisu u mogucnosti da rade lasersku korekciju vida, zbog takvih pacijenata postoji implantacija intraokularnih leća (ICL, Verisyse i Veriflex) koje se ugraduju u oko. Ugradnjom fakičnih leća uklanjate dioptriju iako niste bili kandidat za lasersku korekciju vida. Intraokularne leće se ugrađuju u oko (ispred ili iza zjenice), s tim da se ne vadi Vaša prirodna leća s tim da funkcioniraju kao kontaktna leća, na što ih pacijent ne osjeti i nema nikakve brige oko nje, a leća se naravno ne vidi prostim okom.

alcon_cachet_phakic_iol

TRIFOKALNE LEĆE SU ZA KOREKCIJU PRESBIOPIJE

Poslije 40. godine života dolaze nam prvi znakovi starenja oka pri čemu nastupa pogoršanje vida ali na blizinu, tzv. presbiopija. U posljednje vijeme sve veći broj pacijenata se odlučuje na korekciju presbiopije, ugradnjom trifokalnih leća.

INFO

Trifokalne i Symfony intraokularne leće

Trifokalne i Symfony intraokularne leće uz dobar vid na blizinu i daljinu, pružaju dobar vid i na srednju udaljenost, također postoji mogućnost ugradnje i trifokalne torične leće koje Vam ujedno ispravljaju i astigmatizam.

Woman Marked For Plastic Surgery

Bleferoplastika je hirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva vjeđa, a provodi se zbog estetskih ili funkcionalnih razloga. Budući da koža na vjeđama (kapcima) najbrže gubi elasticitet i konzistenciju, operativni zahvat je vrlo efektan. Ovaj hiruški zahvat se vrši u lokalnoj anesteziji, a potpuni oporavak je nakon par sedmica.

1

MINI HIRUŠKE INTERVENCIJE (BOTOX, SKIDANJE BRADAVICA, MADEŽA I SL. OKO OČIJU)

Koja je prednost hijaluronske kiseline naspram botoxa?

Čuveni sastojak koji briše bore i hidratizira kožu je Hijaluronska kiselina (HA). Hijaluronska kiselina je nešto sasvim prirodno, ona se najviše nalazi u našoj koži, a zatim u vezivnom tkivu, hrskavici i zglobovima te je organizam prihvaća kao nešto svoje, a ne kao strano tijelo. Dok je botox nervni otrov, koji se daje u malim dozama. Filerima hijaluronske kiseline ne gubimo na mimici lica, zadržava se naš izražaj, dok botox blokira mišić pa prema tome i ograničava mimiku lica.

Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u ljudskoj koži, ali s godinama razina Hijalurona drastično pada. Hijaluronska kiselina ima ulogu vezivanja vode i kada se injicira hidratizira i daje elastičnost koži. Fileri najnovije generacije proizvode se na bazi hijaluronske kiseline.

df89ecd2c89c89558065cfacc445b309

Hijaluronski fileri omogućuju postizanje i zadržavanje mladalačkog izgleda kontura lica. Licu koje je s godinama izgubilo punoću i zategnutost koju je imalo u mladosti vraćaju oblik i volumen, koža je revitalizirana, hidrirana, čime se vraća mladenački izgled i svježina.

INFO

Fileri posljednje generacije

Najnovija generacija filera na bazi hijaluronske kiseline je filer proizveden CPM tehnologijom, kod kojih je vrijeme zadržavanja na mjestu injiciranja produženo ponekad i do 9 mjeseci.

Zakažite pregled

Molimo popunite sva polja, naši administratori će Vas kontakirati u najkraćem roku

Molimo ispunite sva polja

TOP