Lepenička, br. 1

71000, Sarajevo

Broj telefona

+387 33 781 741

Liječenje začepljenih suznih kanala

Nazolakrimalna opstrukcija je začepljenje lakrimalnog odvodnog sistema. Kod djece većina opstrukcije nazolakrimalnih priliva je urođena .

Bolest

Kongenitalna opstrukcija nazolakrimalnih kanala javlja se kod približno 5% normalnih novorođenčadi. Blokada se javlja najčešće na ventilu Hasnera na distalnom kraju ljetka. Blokada može biti jednostrana ili bilateralna. Procjenjuje se da je stopa spontane rezolucije 90% unutar prve godine života. 

Faktori rizika

Djeca sa Downovim sindromom, kraniosinostoza, Goldenharov niz, sindromi cijepanja, hemifacijalni mikrosomija, ili bilo koja anomalija lica srednje linije su pod povećanim rizikom za urođenu opstrukcija nazolakrimala.

Znakovi

Znakovi opstrukcije nazolakrimalnog kanala sastoje se od povećanog suzavca, mukoznog ili mukopurulentno pražnjenje, i epifora. Kada se pritisne preko lakrimalne vrećice dolazi do refluksa mukoida ili mukopurulentni materijala iz punkta.

Operacija

Primarno liječenje opstrukcije nazolakrimalnog lijeka sastoji se od sondaže nazolakrimalnog kanala. Sonda u rasponu od 0,70 do 1,10 mm u promjeru prolazi kroz bilo kroz gornji ili donji punktum nakon dilacije punkta. Sonda napreduje duž canaliculus dok se na poklopcu navlači nježna bočna trakcija dok ne dođe do nosne kosti. Onda sonda je rotirana za 90 stepeni i nježno se uvodi u nazolakrimalni kanal i u nos. Efekat “pop” se može osjetiti dok se membrana probije. 

Dilacija katetera balona

Dilacija balon katetera se može koristiti kao primarna procedura ili nakon neuspjeha jednostavnog probinga.

Dakriocistorhinostomija (DCR)

DCR se može izvesti ili iz vanjskog ili endoskopskog pristupa. Procedura je općenito rezervirana za djecu kod koja druge procedure nisu uspjele. Vanjski DCR ima navodno odličnu stopa uspjeha kod djece (96%). 

Komplikacija

  • Kmplikacije nakon sonde nazolakrimalnog lakta uključuju krvarenje iz nosa, restenozu od rupe i stvaranje lažnog prolaza u rupi.
  • Komplikacije DCR-a uključuju gore navedeno plus ponovno otkrivanje kirurški stvorenog osteomija.
Podijelite:
Pregled

Zakažite pregled

Rad našeg stručnog osoblja je strogo i usko fokusiran na kvalitetnu brigu o zdravlju Vaših očiju uz upotrebu trenutno najnaprednijih medicinskih i tehničkih dostignuća posljednje generacije.

Otvoreni smo

Ponedeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja/Praznici