Lepenička, br. 1

71000, Sarajevo

Broj telefona

+387 33 781 741

Korekcija dioptrije ugradnjom leća

Za ljude koji ne mogu na LASIK ili sličnu operaciju laserske korekcije vida radi korekcije dioptrije, postoji još jedna mogućnost: implantacija intraokularne leće (IOL).

IOL su čista implantabilna sočiva koja se hirurški postavljaju ili između rožnice i šarenice (obojeni dio oka) ili neposredno iza šarenice, sa ili bez uklanjanja prirodnog sočiva osobe. Fakički IOL – ovi omogućavaju svjetlu da se pravilno fokusira na mrežnici radi jasnijeg vida bez naočala.

IOL dolaze u različitim fokusnim parametrima, baš poput dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Naš ljekar će izmjeriti dužinu oka i krivulju rožnice. Ova mjerenja se koriste za podešavanje snage fokusiranja vaših IOL – ova.

Od čega se sastoje IOL – ovi?

Većina IOL – a izrađena je od silikonskih, akrilnih ili drugih plastičnih materijala. Također su obložene posebnim materijalom koji štiti oči od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka sunca.

Monofokalne IOL

Najčešći tip leće koji se koristi za korekcije dioptije i operacije katarakte naziva se monofokalna IOL. Ima samo jednu distancu fokusiranja. Postavljena je za fokusiranje za bliski, srednji ili daljinski vid. Većina ljudi ih postavlja za jasan vid na daljinu. Zatim nose naočare za čitanje ili bilo kakvu aktivnost na blizinu.

Multifokalne IOL

Neki IOL – ovi imaju različite moći fokusiranja u jednoj leći. Zovu se multifokalna i prilagodljiva sočiva. Ovi IOL – ovi smanjuju vašu ovisnost o naočalama dajući vam jasan vid na više postavljenih udaljenosti, daju vam jasan vid na daljinu, blizinu i srednju udaljenost. Ovi IOL – ovi istovremeno pružaju jasan vid i na udaljenost i na fokus blizu. IOL ima različite zone postavljene na različitim fokusnim distancama.

Prilagođeni IOL

Ove leće se pomiču ili mijenjaju oblik unutar vašeg oka, omogućavajući fokusiranje na različite udaljenosti (blizinu, daljinu i srednji vid).

Torične IOL

Za osobe s astigmatizmom postoji IOL koji se naziva torična leća. Astigmatizam je greška refrakcije uzrokovana neravnomjernom krivuljom vaše rožnice ili leće. Torična leća je dizajnirana da ispravi tu grešku refrakcije.

Dok planirate operaciju korekcije dioptrije pitajte, razgovarajte sa svojim oftalmologom o vašim potrebama i očekivanjima vida. Detaljna objašnjenja ćete dobiti na najkvalitetniji mogući način, sa razumijevanjem, kako bi zajedno donijeli odluku o izboru najbolje leće.

Podijelite:
Pregled

Zakažite pregled

Rad našeg stručnog osoblja je strogo i usko fokusiran na kvalitetnu brigu o zdravlju Vaših očiju uz upotrebu trenutno najnaprednijih medicinskih i tehničkih dostignuća posljednje generacije.

Otvoreni smo

Ponedeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja/Praznici