Lepenička, br. 1

71000, Sarajevo

Broj telefona

+387 33 781 741

Oftalmološki pregledi

Pregled očiju važan je dio očuvanja zdravlja. Ali, znate li kada biste vi i članovi vaše porodice trebali obaviti preglede očiju? Znate li što obuhvataju oftalmološki pregledi očiju?

Zakažite svoj pregled u pravo vrijeme i osigurajte zdrav vid tokom cijelog života.

Kada je poželjno obaviti pregled očiju?

Pregled vida za djecu

Od rođenja kroz tinejdžerske godine, dječje oči rastu i brzo se mijenjaju.

Specifičan pregled očiju kod djece OVDJE.

Ovi projekcije pomažu u identifikaciji kada će vašem djetetu možda trebati kompletan pregled očiju.

Osnovni očni oftalmološki pregledi za odrasle

Ukoliko nemate potećkoća i oči su Vam zdrave i vid je dobar, trebali biste imati kompletan ispit od strane vašeg oftalmologa jednom u 20-im i dva puta u 30-im godinama.

Ali postoje neki izuzeci zbog kojih bi trebali posjetiti Vašeg oftalmologa:

 • Ako imate infekciju, ozljedu ili bol u oku, ili primijetite iznenadne mušice i bljesci ili obrasci svjetlosti.
 • Ako nosite kontaktne leće, svake godine se obratite svom specijalisti za oči.
 • Ako imate dijabetes ili imate obiteljsku istoriju očne bolesti, razgovarajte sa svojim oftalmologom o tome koliko često treba pregledati vaše oči.

Preporučuje se da odrasle osobe obave detaljan pregled očiju u dobi od 40 godina. To je period kada se rani znakovi bolesti ili promjene vida mogu pojaviti. Važno je oktriti pojavu očne bolesti u ranoj fazi čije liječenje može pomoći u očuvanju Vašeg vida.

Ne bi svi trebali čekati do 40- te godine na pregled očiju

Odrasle osobe ne bi trebali čekati dok ne navrše 40 da bi imali kompletan pregled očiju. Svakako oftalmologa se preporučuje posjetiti ukoliko imate neko očno oboljenje ili faktore rizika kao sto su :

 • Dijabetes
 • Visok krvni pritisak
 • Porodičnu istoriju očne bolesti.

Nakon pregleda, vaš oftalmolog vam može reći koliko često trebali imati očni pregled u budućnosti. Također važno je slijediti raspored koji vaš oftalmolog preporučuje jer rizik za očne bolesti se povećava s godinama.

Pregledi očiju za starije osobe

Ako imate 65 ili više godina, očne preglede je potrebno obavljati svake godine ili dvije. Vaš oftalmolog će provjeriti postoje li naznake za bolesti oka vezanih uz dob kao sto su:

 • Katarakta
 • Dijabetička retinopatija 
 • Degeneracija makule povezane sa godinama
 • Glaukom

Jako je važno slijediti raspored koji vaš oftalmolog preporučuje za buduće očne preglede.

Šta se provjerava na pregledu?

Sveobuhvatan pregled očiju je jednostavan i udoban. Ne bi trebalo da traje više od 45 do 90 minuta. Pregled uključuje:

Vaša medicinska istorija

Liječnik će vas pitati o vašoj vidu i općem zdravlju. Također pitat će o:

 • Istoriji bolesti vaše porodice,
 • Koje lijekove uzimate, i
 • Da li nosite sočiva.

Ovo je dio pregleda očiju s kojima su pacijenti obično najviše upoznati. Čita se grafikon kako bi se utvrdio kvalitet vida na raznim udaljenostima. Pokriva se jedno oko dok se drugo testira. Ovaj ispit će utvrditi imate li 20/20 kvalitet ili ne.

Vaš recept za sočiva za korekciju

Vaš doktor će vas zamoliti da pogledate grafikon kroz uređaj koji se zove foroptor. U foroptoru nalaze se različita sočiva koja će odrediti recept za naočale ili kontakta leća koja Vam najbolje odgovaraju.

Vaše zjenice

Liječnik može provjeriti kako vaše zjenice reagiraju na svjetlost pod snopom svjetlosti. Zjenice obično reaguju tako što se smanje. Pojava ako se zjenice prošire ili ne reaguju može otkriti problem.

Periferni vid

Gubitak perifernog vida može biti simptom glaukoma. Ovaj test može pronaći problem sa očima koje niste svjesni jer periferni vid može se izgubiti i bez da ste svjesni toga.

Tvoje kretanje okom

Test koji se zove očna pokretljivost ocjenjuje kretanje vaših očiju. Oftalmolog provjerava da li su oči u jednkoj ravni. Također provjerava da li očni mišići rade ispravno.

Očni pritisak

Ispitivanje očnog pritiska, zvano tonometrija, mjeri pritisak unutar oka (intraokularni očni pritisak, ili IOP). Povišeni IOP je jedan od prvih znakova glaukoma. 

Prednji dio oka

Oftalmolog koristi mikroskop za osvijetljenje prednjeg dijela oka. To uključuje kapke, rožnice, iris i sočivo. Ovaj test provjerava da li ima katarakte ili odreženih ožiljaka ili ogrebotina na rožnjači.

Vaša mrežnjača i optički živac

Oftalmolog će koristiti kapi za proširenje zjenica što omogućava pregled mrežnice i optičkog živca za znakove oštećenja usljede neke bolesti. Nakon proširenja zjenica oči bi mogle biti osjetljive na svjetlo i do nekoliko sati poslije.

Ostali testovi tokom ispitivanja oka

Oftalmolog može predložiti i druge testove kako bi vam dodatno pregledao oko. Ovo može obuhvatati specijalizirane tehnike poput:

 • OCT
 • Fundus fotografije
 • Angiografija fluoresceina (FA)
 • Topografija, skeniranje površine rožnice
 • Vidno polje

Ovi testovi pomažu vašem oftalmologu da otkrije probleme u pozadini oka, na površini oka ili unutar oka kako bi se dijagnosticirale bolesti u ranoj fazi.

Svaki dio sveobuhvatnog pregleda očiju pruža važne informacije o zdravlju očiju. 

Podijelite:
Pregled

Zakažite pregled

Rad našeg stručnog osoblja je strogo i usko fokusiran na kvalitetnu brigu o zdravlju Vaših očiju uz upotrebu trenutno najnaprednijih medicinskih i tehničkih dostignuća posljednje generacije.

Otvoreni smo

Ponedeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja/Praznici