Lepenička, br. 1

71000, Sarajevo

Broj telefona

+387 33 781 741

Liječenje i operacije strabizma

STRABIZAM KOD DJECE

Šta je Strabismus (Ukrštene oči)?

Strabizam (Razrookost, ukrštene oči) je uobičajeno stanje očiju među djecom i to je pojava kada oči nisu u pravilnom položaju i usmjerene su u različitim smjerovima. Jedno oko može gledati ravno naprijed dok se drugo oko okreće unutra, van, gore, ili dolje. Greška u poravnanju može da se pomjeri sa jednog oka na drugo.

Strabismus utiče na vid, obzirom da oba oka moraju biti usmjerena na isto mjesto zajedno da bi mogli vidjeti ispravno. Ako su oči pravilno usmjerene tokom djetinjstva, vid bi se trebao dobro razviti. Ali ako oči nisu usklađene, može se razviti stanje zvano amblyopia. Ovo je pojava kada slabo usmjereno oko ima slabiji vid.

Šta uzrokuje strabizam?

Da bi se oči usmjerile u jednom pravcu, svi mišići oba oka moraju biti balansirani. Mozak kontroliše ove mišiće. Djeca koja imaju strabizam mogu imati poremećaje koji utiču na mozak. Neki od tih problema mogu uključivati:

 • Cerebralna paraliza
 • Down sindrom
 • Hidrocefalus (ekstra tekućina u mozgu)
 • Tumor na mozgu
 • Prerano rođenje

Katarakta (zamućenost prirodno bistrih leća oka) ili ozljeda oka može također biti uzrok strabizma. Većina djece sa strabizmom nema nijedno od ovih navedenih problema. Činjenica da su članovi porodice koji su imali strabizam može povećati izglede djeteta da ga naslijedi.

Kako strabizam utiče na vid?

Sa normalnim vidom, oba oka su usmjerena na isto mjesto. Mozak kombinira dvije slike. iz naših očiju u jednu, trodimenzionalnu (3-D) sliku. Ovako možemo reći kako je nešto blizu ili daleko od nas (zvano percepcija dubine). Kada je jedno oko van poravnanja, dvije različite slike se šalju u mozak. U mlađoj životnoj dobi mozak uči da ignoriše sliku oka koje nije usmjereno u ispravnom pravcu. Umjesto toga, vidi samo sliku iz boljeg oka. Kao rezultat toga, dijete gubi dubinu percepcije. Odrasli koji nakon djetinjstva razviju strabismus često imaju dvostruki vid. Ovo je zato što je mozak već naučio primati slike iz oba oka. Njihov mozak ne može ignorisati sliku iz oka koje nije usmjereno, tako da vide dvije slike.

Znakovi strabizma

Moguće je primijetiti da oči djeteta gledaju u različitim smjerovima istovremeno. Također može se primijetiti da dijete zatvara jedno oko ili naginje glavu kada gleda u objekt. To je možda način vašeg djeteta da oba oka rade zajedno – to je znak strabizma. Također, vaše dijete može škiljiti jednim okom kada je na jakoj sunčevoj svjetlosti. 

Pedijatar, školska sestra, ili učiteljica mogu primijetiti i ove znakove. Ako mislite da vaše dijete možda ima strabizam, obavezno posjetite oftalmologa za cjelokupan pregled oka.

Pseudostrabismus

Kada djeca imaju manje od godinu dana, oči im mogu izgledati ukršteno kada to ustvari nisu. Ovo se zove “pseudostrabismus”. Obično se događa ako dijete ima širok, ravan nos ili nagib kože na unutrašnjem kapku.

Dijete može prerasti pseudostrabismus, ali ne i strabismus.

Pseudostrabismus, iako oči izgledaju neusmjereno, refleksija svjetla je na istom mjestu na oba oka

Fotografija pokazuje necentriranu refleksiju svjetla na lijevom oku – znak strabizma.

Tipovi strabizma

Postoje tri uobičajene vrste strabizma.

 • Infantilna ezotropija je kada beba ili mlađe dijete ima oči koje prelaze prema unutra.
 • Akomodativna ezotropija je najčešće vrsta strabismusa kod djece starije od 2 godine. Jedno oko se može okrenuti prema unutra (prema nosu) kada se fokusira na blizinu ili udaljeni objekt.
 • Egzotropija je kada se jedno oko okrene prema van (daleko od nosa) kada se gleda nešto udaljeno. To se može dogoditi ponekad kada je dijete umorno, bolesno, ili pred spavanje. Dijete bi takođe moglo da škilji sa jednim okom na jakoj sunčevoj svetlosti.

Liječenje strabizma

Može se preporučiti jedna ili više vrsta liječenja strabizma, ovisno o uzrastu djeteta i poravnanja očiju. Bebe i vrlo mala djeca sa na unutrašnju stranu okretajućim okom (ezotropija) možda će trebati operaciju ili naočale. Operacija strabima može dovesti do pravilnog poravnanja očiju i omogućava razvoj dobrog vida. Djeci starijoj od 2 godine sa ezotropijom, mogu se propisati posebne naočale za vježbu. Zatvaranje zdravog oka može se preporučiti sa ciljem jačanja neusmjerenog oka koje je slabije od drugog. Ponekad se djeca nauče da rade određene vježbe za očne mišiće kako bi se pomoglo fokusirati oba oka.

Ako naočale, zatvaranje ili vježbe za oči ne pomažu, preporučuje se operacija, a koja može biti preporučena u samom startu bez alternativnih načina ako ljekar smatra da je to jedini efikasan način za liječenje.

Operacija strabizma

Operacija se često radi kako bi se izvršilo pravilno usmjerenje očiju djeteta. Izvodi se u operacionoj sali naše klinike. Ljekar pravi mali rez na konjuktivi oka da dođe do očnih mišića. Mišići se zatim koriguju sa ciljem pravilnog usmjerenja očiju. Ovo se može izvoditi na jednom ili oba oka. Nakon operacije strabizma, dijete se može vratiti svakodnevnoj rutini u roku od nekoliko dana

Kao i kod bilo koje operacije, postoje rizici kod operacije strabizma. Iako su rijetke, mogu biti ozbiljne. Naš ljekarski tim će razgovarati s roditeljima o ovim rizicima i prednostima operacije.

Operacija strabizma je obično siguran i jako efikasan način za liječenje lošeg poravnanja očiju. Jačanje očnih mišića djeteta je vrlo važno za dobar vid djeteta.

STRABIZAM KOD ODRASLIH

Odrasli strabismus (ukrštene oči) je kada vaše oči nisu u pravilnom položaju i usmjerene su u različitim smjerovima. Jedno oko može gledati ravno naprijed dok se drugo oko okreće unutra, van, gore, ili dolje. Greška u poravnanju može da se pomjeri sa jednog oka na drugo.

Strabismus utiče na vid, obzirom da oba oka moraju biti usmjerena na isto mjesto zajedno da bi mogli vidjeti ispravno.

Postoji šest očnih mišića koji kontrolišu pokret oka

Jedan mišić pomjera oko u desno, a jedan mišić pomera oko na lijevo. Preostala četiri mišića pomjeraju oko gore, dole, i pod uglom. Kako bi se usredotočio na jednu sliku, svih šest očnih mišića moraju raditi zajedno.

Šta uzrokuje strabizam kod odraslih?

Da bi se oči usmjerile u jednom pravcu, svi mišići oba oka moraju biti balansirani. Mozak kontroliše ove mišiće. Ljudi koji imaju strabismus obično imaju problem koji mogu uticati na očne mišiće . Neki od tih problema mogu uključivati :

 • Zdravstveni problemi kao što su dijabetes, bolest štitnjače (Gravesova bolest), Miasthenija gravis, tumori na mozgu, ili moždani udar
 • Nezgode ili ozljeda glave
 • Oštećenje mišića oka tokom nekakve operacije oka

Većina odraslih osoba strabismus ima još od djetinjstva. Ali se ponekad počinje javljati i u kasnijem životnom dobu.

Kako strabizam utiče na vid kod odraslih?

Sa normalnim vidom, oba oka su usmjerena na isto mjesto. Mozak kombinira dvije slike. iz naših očiju u jednu, trodimenzionalnu (3-D) sliku. Ovako možemo reći kako je nešto blizu ili daleko od nas (zvano percepcija dubine). Kada je jedno oko van poravnanja, dvije različite slike se šalju u mozak. U mlađoj životnoj dobi mozak uči da ignoriše sliku oka koje nije usmjereno u ispravnom pravcu. Umjesto toga, vidi samo sliku iz boljeg oka. Kao rezultat toga, dijete gubi dubinu percepcije. Odrasli koji nakon djetinjstva razviju strabismus često imaju dvostruki vid. Ovo je zato što je mozak već naučio primati slike iz oba oka. Njihov mozak ne može ignorisati sliku iz oka koje nije usmjereno, tako da vide dvije slike.

Koji su simptomi strabizma kod odraslih?

Najočigledniji simptom su oči koje se nalaze izvan poravnanja. Odrasli sa

strabizmom također mogu primijetiti i ove druge simptome :

 • Slabost u oku ili oko njega, ili osjećaj da se nešto vuče oko vašeg oka.
 • Promjene vida, kao što su dvostruki vid (vid dvije od jedne slike), mutan vid, problemi s čitanjem, ili gubitak percepcije dubine.
 • Neprestano nagnuta ili okrenuta glava u stranu da bi jasno vidjeli sliku.

Simptomi strabizma mogu biti konstantni, ili se mogu javiti ili nestati.

Liječenje strabizma kod odraslih

Postoji nekoliko načina za liječenje strabismusa kod odraslih.

Operacija

Ovo je najčešće oblik liječenja strabizma. Operacijom se može postići poravnanje očiju i pomoći u vraćanju pravilnog vida. Obično se strabizam javlja kada su mišići oko očiju ili previše ukočeni ili previše slabi. Oftalmolog tokom operacije može olabavliti, stegnuti, ili pomaknuti određene očne mišiće tako da se oči poravnaju da rade zajedno. Možda će u nekim slučajevima biti potrebno više od jedne operacije za liječenje strabizma.

Operacija se obavlja u operacinoj sali naše klinike, uz opću ili lokalnu anesteziju. Ljekar pravi mali rez na konjuktivi oka da dođe do očnih mišića. Mišići se zatim koriguju sa ciljem pravilnog usmjerenja očiju. Ovo se može izvoditi na jednom ili oba oka. Nakon operacije strabizma, možete se vratiti svakodnevnoj rutini u roku od nekoliko dana.

Vježbe za očne mišiće

Naš ljekarski tim će Vas podučiti vježbama nakon operacije da usredotočite oba oka u istom smjeru. Ove vježbe mogu pomoći i ako imate “konvergenciju insuficijencije.” Tada vaše oči funkcionišu neispravno za zadatke izbliza, kao što je čitanje ili rad na računaru.

Nikad nije prekasno za liječenje strabizma.

Život sa nelagodom i problemima uzrokovanim neusmjerenim očima zaista nije potreban. Naš ljekarski tim će pronaći adekvatan tretman za vaš liječenje strabizma sa dugotrajnim efektima.

Podijelite:
Pregled

Zakažite pregled

Rad našeg stručnog osoblja je strogo i usko fokusiran na kvalitetnu brigu o zdravlju Vaših očiju uz upotrebu trenutno najnaprednijih medicinskih i tehničkih dostignuća posljednje generacije.

Otvoreni smo

Ponedeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja/Praznici