Lepenička, br. 1

71000, Sarajevo

Broj telefona

+387 33 781 741

Liječenje ptoze (spušteni očni kapak)

Ptosis je pojava kada gornji kapak prelazi preko oka. Kapak može pokriti mali dio, ili toliko da pokriva zjenicu u potpunosti. Ptosis može ograničiti ili čak potpuno blokirati normalan vid. I djeca i odrasli mogu imati ptozu. Srećom, ovo stanje se može liječiti kako bi se poboljšao vid kao i izgled.

Ptosis kod djece

Djeca rođena s ptozom imaju ono što se zove urođena ptoza. Ovo može biti uzrokovano problemima s mišićem koji podiže kapak (zove se levator mišić). Najočigledniji znak ptoze je kapak koji je spušten. Drugi znak je kada gornji nabori kapka nisu u istoj ravni s drugim. Dijete s ptozom može zabacivati glavu natrag, podići bradu, ili podigniti obrve da pokušaju bolje vidjeti. S vremenom, ovi pokreti mogu izazvati probleme sa glavom i vratom. Ponekad, dijete rođeno s ptozom može imati i druge probleme vezane za oči. Oni mogu uključivati probleme s kretanjem očiju, bolest očnih mišića, tumore (na kapku ili drugdje) i drugih problema.

Imati ptozu stavlja dijete u opasnost za probleme s vidom. Ako je djetetov kapak toliko spušten da blokira vid, može se razviti i amblyopija (zvana i “lijeno oko”). Jedno oko će imati bolji vid od drugog. Dijete s ptozom može imati i astigmatizam, gdje vidi mutne slike. Dijete također može razviti i oblik strabizma (ukrštene) oči.

Ptosis kod odraslih

Odrasli imaju ptozu (koja se naziva involucionalna ili stečena ptoza) kada levator mišić se proteže ili odvaja od kapka. To može biti uzrokovano starenjem ili usljed povrede. Ponekad se ptosis događa kao nuspojava nakon određene operacije oka. Rijetko bolesti ili tumori mogu utjecati na mišić kapka, uzrokujući ptozu. Naš ljekarski tim će pronaći uzrok vaše ptoze kako bi se preporučilo adekvatno liječenje. Uradiće se kompletan pregled očiju kao i eventulno krvne pretrage. 

Liječenje ptosisa kod djece

Uzimaju se u obzir sljedeći faktori kada se odlučuje o najboljem načinu za liječenje ptoza kod djece :

  • Dob djeteta
  • Bilo da je uključen jedan ili oba kapka
  • Visina kapka
  • Snaga mišića kapka
  • Pokreti oka

U većini slučajeva, preporučuju se operacija za liječenje ptoze kod djece. Ako dijete ima i amblyopiu, to stanje se mora liječiti također. Sva djeca s ptozom – bilo da imaju operaciju ili ne – trebaju redovno posjećivati oftalmoga za preglede očiju. Obzirom oči djece tokom rasta i mijenjaju oblik, moraju redovno biti podvrgnuti kontroli zbog amblyopia, refraktivnih poremećaja, i drugih problema s očima.

Operacija ptoze za odrasle

Operacija ptosisa se obično radi kao ambulantna procedura, što znači da možete ići kući istog dana nakon operacije. Zahvat se izvodi uz lokalnu anesteziju, rjeđe uz opću anesteziju. U određenim slučajevima ljekar možda treba samo malo da se prilagodi podizanju mišića kapka. Za težu ptozu možda će trebati ojačati mišić levatora u određenom obimu.

Kao i kod bilo koje vrste operacije, postoje mogući rizici i komplikacije sa operacijom ptoze. Prije operacije očnog kapka, svakako potrebno je obavijestiti oftalmologa o svim lijekovima koje koristite.

Podijelite:
Pregled

Zakažite pregled

Rad našeg stručnog osoblja je strogo i usko fokusiran na kvalitetnu brigu o zdravlju Vaših očiju uz upotrebu trenutno najnaprednijih medicinskih i tehničkih dostignuća posljednje generacije.

Otvoreni smo

Ponedeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja/Praznici